Hatha Yoga en Meditatie

Tula Yoga Ede
woensdag  20.00 - 21.15


Wat is Hatha Yoga? 
"Ha" betekent zon en "Tha" betekent maan in het Sanskriet. Yoga is het in verbinding brengen van lichaam en geest.
In de Hatha Yoga word dus gewerkt met tegengestelden en wordt er evenredig met in- en- ontspanning gewerkt. Je brengt lichaam en geest samen. Hatha Yoga is eigenlijk het beste van twee werelden. 

Je doet geen tot weinig zonnegroeten, anders dan in Vinyasa Yoga, waar je dynamisch door de houdingen gaat. In de Hatha Yoga blijf je ongeveer 1 minuut in de houding en voel je soms een houding "na". Wel span je de spieren aan en moet je lichamelijke inspanning leveren om in de houding te blijven.
Dit is anders dan Yin Yoga waar je de spieren volledig ontspant en je 2,5 tot 7 minuten in de houding blijft. 

Tijdens de Hatha Yoga les neem je de tijd de houdingen te ervaren en leer je kleine aanpassingen te maken in je lijf om het meeste ruimte te maken in je lichaam en de energieën in balans te brengen.
Op deze manier is het een geschikte les voor zowel beginners als gevorderde yogi's.
Er is tijd voor uitleg van de verschillende technieken en variaties. Aan het einde van de les wordt er ruim de tijd genomen voor het beoefenen van meditatie.

Kom je het ook ervaren?

Wat is Meditatie?

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Als je mediteert, maakt het dus niet uit of je religieus bent of niet. Je oefent om je focus en aandacht te richten zodat je op een afstandelijke manier kan kijken naar gevoelens, lichaamssensaties en gedachten. Hierdoor ontspant de geest en word je concentratie vergroot. De verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat meditatie, positieve effecten heeft op je algehele gemoedstoestand.

 

Voor wie is Hatha Yoga en meditatie?
- Als je wilt beginnen met Yoga maar je weet niet hoe. Tijdens deze les is er ruim de tijd voor uitleg van techniek en variaties van de houdingen.
- Als je lichaamsgericht wilt werken en jezelf hierdoor beter wilt leren kennen.
- Als je wilt leren mediteren of hier meer van wil weten.
- Als je bewust een moment voor jezelf wilt creëren in je drukke agenda.

- Ook voor ervaren Yogi's is het oefenen van Hatha Yoga een mooie manier om de houdingen weer op een andere manier te verdiepen en dichter bij de stilte te komen.

 

 


"You cannot do yoga. Yoga is your natural state. What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state."

- Sharon Gannon